fredag, september 01, 2006

...on a vehicle of choise

I går var jeg inde og se en film med Nikolai. Han skulle anmelde den her nye totalt sindssyge actionfilm, hvos man har sat sig ned i Hollywood og sagt "Okay, vi tager alle fobier vi kan komme i tanke om, og laver en film om det. Så skal der nok komme dollars i kassa. Hvad er de to værste fobier i kombination? Hmmm, mørkeræd og social fobi...nahh, frygt for hunde og vandskræk? Nej - nu har jeg det!!!"

Så derfor så vi resultatet: "Porcupines on a train".

Det starter ret fredeligt med at plottet bygger op. Et barn i vidnebeskyttelse skal tage toget fra punkt a til b, under beskyttelse fra en ret olm, sort politimand, som ikke orker noget fis. Men den gangster, som drengen skla vidne mod, har udtænkt et snedigt plot.

Han har samlet en dødbringende brigade af eksotiske pindsvin fra hele verden, og udsat kræene for kunstig påvirkning i et solarie fyldt med æteriske olier og leverpølse i en uges tid, s de er helt utilregnelige. Derefter har han hemmeligt smuglet dem ombord på toget, og nu er hans velturnerede plan, at deres adfærd vil bringe så vild panik, at alle vil dø og toget vil forulykke.

For en sikkerhedsskyld snitter han lige nogle kabler også. Hvorfor han ikke også bare snittede ungens hals er usagt, men det er også den eneste fejl ved denne pragtfulde filmiske præstation.

Uhyggen bygger langsomt op, efterhånden som flere og flere passagerer stikker sig, og da der pludselig dukker et sammenrullet pindsvin op midt i spisevognen bliver panikken total! Derefter er det bare ren frydefuld skræk der ruler toget: Man holder hjertet oppe i halsen over det adstadige, men alligevel nervepirrende tempo, hvormed pindsvinene bevæger sig, mens man gisper over de fantastiske special effekts med pigge og rædselsslagne togpassagerer. Pindsvinene er utroligt livagtige, og især når de ruller sig sammen, rejser hårene sig på armene.

Og der er rigeligt med opfindsomhed. En scene, hvor et pindsvin har opdaget en skål med mælk og langsomt nærmer sig i, er filmet fra dyrets vinkel med et kamera med "porcupine-vision" - genialt og nervepirende.

Den sorte politimand får naturligvis frelst drengen i sidste øjeblik, og ikke så få pindsvin må lade livet i processen. Men det gør ikke noget, at man kan forudsige hvert øjeblik, når filmen bare kører for fuld hammer og med piggene strittende til alle sider.

Okay, filmen er måske ikke Robert Altman eller Shakespeare, men den fungerer på sine egne præmisser. Nogle gange skal man bare læne sig tilbage, slå hjernen fra og lade sig underholde - og det bliver man af "Porcupines on a train"! Du tør helt sikkert ikke køre hjem af en øde landevej bagefter, af skræk for en lille, pigget kugle pludselig skulle ligge der i lyskeglerne.

-----------------------------------

En slags forklaring:

http://www.filmz.dk/reviews/view/1121/

og

http://www.snakesonaplane.com/

Ingen kommentarer:

Send en kommentar