onsdag, februar 14, 2007

...træt af hjerter og Amor og røde balloner

Normalt skal man aldrig sige aldrig. Men jeg vil ALDRIG fejre Valentins Dag. Mage til kommerciel lorteidé og kvalmende sødsuppe fra den værste del af den Amerikanske kulturs mest sovsede hylder skal man lede længe efter.

Det har sikkert været en sød tanke engang. Da man kurtiserede hinanden i fordums tid, eller i 50'erne, hvor alt bare var lidt mere kitchet i forvejen, og kærlighed med bobbet hår og anderumpe over en milkshake med to sugerør i var realitet og ikke kliché. Da det mets handlede om at sende et hjerteformet brev. Der var sikkert mere uskyld i projektet den gang. Måske. Jeg tiltror det ikke ret meget godt.

Men på det tidspunkt, hvor vi fik Valentinsdagen sendt herover for at se om den passede, dvs. ca. 5 år siden, så var skidtet i al fald nået så langt i den kommercielle evolution, at den sidste rest af oprigtighed var fuldommen kvalt under silkepuder, kroferier, chokolade og hjerteformet alting, fra Ford Kia til imtimvibratorer. Og vi købte den - sgu'. Det ses nu, i dag, overalt. Og jeg får kvalme.

Hvorfor er vi bidt så heftigt på den? Én ting er alle kræmmerne, som jeg sagtens fatter. Det er jo dem, der har hevet skidtet hertil i første omgang for mersalg af hjerteformede puder og røde roser i februar.

Men de, som burde være kritiske eller i det mindste ligeglade, med sådan et markedsstunt - hvorfor er de det ikke? Hvorfor æder de lort og spytter det ud igen med silkebånd på, så det står stærkere og flottere til de næste, der kommer forbi og kan lokkes? Altså, hvorfor hænger der hjerteballoner og røde sløjfer i alle medier, skriflige som elektroniske, i dag?

Og hvorfor, spørger jeg mest af alt, HVORFOR gider vi som enkeltpersoner, elskere, kærester, ægtefolk, bejlere og så videre, OVERHOVEDET bruge to minutter på det skidt? Hvorfor køber vi totalt ind på idéen om at markere vores kærlighed kollektivt på en os fuldstændigt uvedkommende dag i februar, ved at købe alt muligt rødt og pink lort og lade os diktere af en reklamekampagne omkring, hvordan og hvornår man skal være romantisk anlagt?
HVORFOR GØR VI ALTID, HVAD DER BLIVER SAGT?!!?!?!

Jeg kan blive så træt.

I kan køre en million Halloweener af for min skyld, og også Thanksgiving hvis I vil, og tag da også at fejre Fourth of July, eller hvad med Superbowl Sunday og slaget ved Gettysburg. Og få da også lige Stars And Stripes op af hænge i flagstangen, og hvis I også lærer den amerikanske nationalsang uden ad til Sankt Hans, så er jeg decideret imponeret, for ved I hvor få amerikanere, der kan den?

Det er FINT - i forhold til kærlighedsmarkedet i dag.

Det er det med at kærligheden er ingrediens, der er det ækle. Kærlighed skal man ikke lave en nationaldag for. Det er individuelt. Og man skal ikke sælge det i forpakkede æsker. Det er en magisk ting. Og jeg har aldrig oplevet så lidt magi, som i den Valentinstradition, Danmark nu har taget til sig. Den er flad, hysterisk og udspekuleret med hænderne langt nede i pengepungene på forbrugerne, og INTET andet som drivkraft.

Jeg fatter simpelthen ikke, at nogen vil være med. Og jeg ville ønske, at alle lod være. Vil I ikke nok lade være næste år?

6 kommentarer:

 1. Amen to that! Jeg vidste faktisk godt det var Valentines Day igaar og netop derfor gjorde jeg ikke noget - jeg vil selv bestemme hvornaar jeg fortaeller min smukke kaereste, at hun er vidunderlig og at jeg elsker hende!
  ...som nu f.eks.: Du er vidunderlig og jeg elsker dig :)

  SvarSlet
 2. Det handler jo om at mænd er usikre... for tænk hvis vi ikke giver hende fluffyhåndjernsintimfordkroferie-jeg elsker-dig gaven så bliver hun måske sur og nægter os intim hygge i flere dage!

  Og det er det reklamerne udnytter!!! det er en ond dag

  SvarSlet
 3. egentlig har jeg ikke noget imod lige at blive mindet om at huske at give udtryk for at man elsker sin, i dette tilfælde: ægtemand gennem en halv menneskealder.
  Der skulle faktisk være flere af den slags dage.
  Uden plyds af nogen art.
  Fik du forresten set Helmer og søn?

  SvarSlet
 4. Men det er da for langt ude at vi skal mindes om det af Nettokataloget!

  Det er vel ikke så svært at huske.

  Og ja, Magnus, jeg giver dig helt ret. Det er kvinder, der skal sige fra, for det er hos os forventningen skabes kunstigt...og målrettet. Hvis nogen tror andet, så kig lige på markedsføringen af Valentines dag: Lyserøde Teddybjørne med hundeøjne og store hjerter på maven? Rettet mod mænd - I think not. Det er ligseså maskulint som melodigrandprix, måske værre.

  Det er faktisk bygget op over den mekanisme i parforhold, vi kvinder altid får at vide i dameblade, af mænd, etc., er vores mest besværlige og mindst konstruktive træk: Du forventer en bestemt reaktion/udmelding/gave/handling fra din kæreste, men du vælger at lade være at lade være at sige noget om det, fordi du vil have at han selv regner det ud - ellers "kender han mig ikke godt nok" eller "er han bare totalt blind og egoistisk, for det er da SÅ tydeligt, hvad der ville være det rette at gøre her/ville gøre mig glad". Det bliver en slags prøve for ham, og han aner det ikke.

  Når det så IKKE sker - fordi det er noget, du har fundet på i dit eget hovede, og måske slet ikke er så logisk, som du går og tror - så bliver du sur. manden var til prøve, og dumpede - og han ANER det ikke. Han aner ikke hvad der er sket, hvorfor du er sur, eller hvad han har gjort eller skulle have gjort. Og så kører Mars-og-venus-møllen.

  Den får vi kvinder meget kritik for, og nogle fa os prøver virkelig at lade være - og så kommer Valentines dag, som opererer PRÆCIS sådan: Forventning er skabt om noget bestemt (af reklamer og alt muligt lort), jo større og vildere jo bedre - og den har bare at bliev indfriet, ellers bliver du sur - og det er faktisk også en del af pakken at du så har lov til det. For han HUSKEDE det det IKKE!!

  Det er jo så faktisk en stor fejring af HELE poarforholdet: Både kærlighed og skænderiet. Alt sammen noget, vi får at vide at vi skal gøre fælles - uanset hvordan vores forhold ellers er - og søreme så om vi ikke gør det! Vi er får.

  Så den ligger på os - hvis vi kvinder forventer Valentines-opmrksomhed, så sidder mændene i skyld-sakse, og uanset hvad de mener om sagen kan de ikke slippe uden skrammer. Her er sgu' en opgave for kvindesagen af i dag - nej tak til 50'er bejlertradition med kommerciel overbygning.

  SvarSlet
 5. Der er een god ting ved Valentines Day. Man kan købe billige fine tulipaner dagen efter :) Men hvis jeg fik blomster/chokolade/andregaver dén dag ville jeg vide, forholdet var lige ved at være slut - eller at det ville blive afsluttet rimelig hurtigt efter modtagelsen af døds-buketten.
  V-day er det endelige bevis på at amerikanere er bygget af europæere...
  JJ

  SvarSlet