torsdag, april 22, 2010

...anti-Dronning

Forstå mig ret, jeg har ikke noget mod Vor Mor og er egentlig ok med kongehuset som sådan.

Men jeg fik den her opgave for Ibyen: At lave republikanerens guide til Dronningens fødselsdag, dvs. at UNDGÅ dronningens fødselsdag på dronningens fødselsdag.

Den lå på Ibyen.dk på dagen, men er nu nede. Flere har bedt om at få lov at se værket efterfølgende, så nu lægger jeg den op her. Bemærk at den jo snildt kan vendes om og ses som en grundig guide TIl Dronninge-ting. Jaja...
Værsgo':

Anti-royalistens guide til en dronningefri fredag
Er du glødende republikaner eller mærker du bare en kraftig Margrethe-mathed i anledning af regentens runde dag? Så glem alt om strøgture og museumsbesøg i dag. Tag ikke mod småpenge. Bliv indendørs. Styr udenom alle public-service kanaler på TV og radio. Og hvis nogen byder dig på en konditorkage: Just say no. Her er de steder, du skal undgå, hvis du ikke orker dagens monarkistiske massepsykose.

Bliv fra bageren
Glem alt om nybagte bagerrundstykker fredag morgen. De danske bagere og konditorer er altid på pletten, når de kongelige fylder rundt, bliver gift, døbt eller på anden vis giver anledning til et nyt stykke royalt temabagværk. Man kan undre sig over, hvad det lige er, der gør at kongehuset inspirerer bagerfaget så voldsomt med hensyn til produktudvikling. Men det er egentligt oplagt: I Danmark er det ikke en rigtig fest, hvis det ikke kan samkøres med et solidt kalorieindtag. Og hvad er mere kalorierigt end en konditorkage? Blandt de bagere der har 70-årskager i vinduet er Lagkagehuset med en kongelig dessertkage og den landsdækkende kæde KonditorBager, som har skabt en fødselsdagskage i form af et Dannebrogsflag (rød som jordbær, hvid som flødeskum). Så hvis du vil starte dagen i lykkelig glemsel med hensyn til den dronningelige fødselsdag, står den på cornflakes fra køkkenskabet her til morgen.

Hvor: Lagkagehuset og Konditorbager har afdelinger over hele landet. Se www.lagkagehuset.dk og www.konditorbager.dk

Rød alarm på museerne
De danske museer er højrisikozone for en antiroyalist i øjeblikket. Over hele landet er museerne gået i Margrethe-selvsving: Fra Skovgaardmuseet i Viborg, som viser alt hvad hendes kunstneriske højhed har produceret af malerier, akvareller, decoupager og messehagler i en stor retrospektiv udstilling, til Kronborg Slot i Helsingør, hvor kanonerne skydes af kl. 12 i dag som fødselsdagssalut. Post- og Telemuseet har også besluttet sig for at give hele landet adgang til frimærkernes poster girl nr. 1, og lavet en web-udstilling af alle de 132 forskellige dronningefrimærker på museets website. Naturligt nok er Amalienborg Museet også med på kareten, med udstillingen ’Margrethe 2.’, om udfordringerne ved at vokse op med en krone hængende over hovedet. I Hillerød kæder Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot fødselarens liv sammen med Danmarkshistorien i udstillingen ’Dronning af Danmark’. Og i Århus viser Moesgård Museum lige nu udstillingen ’Dronning Margrethe og arkæologien’, og københavnerne skal heller ikke vide sig for sikre, for til oktober flytter udstillingen over Storebælt til Nationalmuseet.

BOKS:
Hvor og hvornår:
Skovgaardmuseet, ’Margrethe II’, til 15. august.
Post- og Telemuseet, webudstilling på www.ptt.dk
Amalienborgmuseet, ’Margrethe 2’, til 19. september.
Det Nationalhistoriske Museum, Frederiksborg Slot, ’Dronning af Danmark’, til 1. august.
Moesgård Museum, ’Dronning Margrethe og arkæologien’, til 29. august. Udstillingen kan ses på Nationalmuseet, Prinsens Palais, fra oktober 2010-februar 2011.


Stormen på paladset

Advarsel: I dag er Amalienborg lig med Ørneborgen, Kong Koopas slot, Ridder Katos borg, Mount Doom. For udover politi og livgarde vil tusindvis af kongetro danskere stå vagt om regentens palads. Det er stedet, hvor alle loyale royale må og skal være i dag, og vé den oprørske republikaner, der nærmer sig. I det hele taget gør du klogest i at styre udenom hele Frederiksstaden med dine anti-monarkistiske tendenser, hvis ikke du vil have på munden med et Dannebrogsflag.
Hvis føler alligevel dig kaldet til at protestere, så glem slotspladsen. Den Republikanske Grundlovsbevægelse prøvede at få lov til at holde demonstration, men fik forbud af politiet. Slut dig i stedet til dem i Amaliehaven, hvor de samles for at holde deres egen fest for demokratiet.

Hvor: Dronningen viser sig på balkonen k. 12.
Den Republikanske Grundlovsbevægelse mødes 11.30 i Amaliehaven, der ligger på vandsiden ved siden af Amalienborg Slotsplads.


Indre by ingen adgang
Hvis du lander på Rådhuspladsen i dag, kan du lige så godt rykke direkte i fængsel. Det er slutdestinationen for den kongelige karettur, der går gennem hele byen fra Amalienborg til Københavns Rådhus. Her vil den socialdemokratiske overborgmester Frank Jensen og nogle tusinder andre af rigets kongetro tage imod regentparret. Dronning og prinsgemal spiser derpå frokost ude af sigte for offentligheden, men kl. 13.50 er freden forbi igen. Der optræder Margrethe og Henri i dagens anden balkonscene, nu på Rådhusets udhæng, hvor folket endnu engang kan gå i hurra-ekstase. Så slutter showet, for den 70-årige dame skal hjem og hvile inden aftenens kalas med de andre ping’er på Fredensborg Slot.

Hvor: Karetruten er som følger: Afgang 12.40 fra Amalienborg. Derefter køres via Marmorkirken, St. Kongensgade, Kgs. Nytorv og Strøget til Rådhuspladsen, ankomst kl. 13.

Børnebrigaden
I dag vil de komme i hobetal. Fra daginstitutioner og fritidshjem vil de strømme ud i gaderne i irregulære kolonner, lyse og mørke, store og små. I knæhøjde vil de svinge deres små faner, mens deres lyse stemmer samler sig, messende deres taktfaste krav: ”Dronning, Dronning, kom nu frem! Ellers går vi aldrig hjem!”.
Tilgiv dem, thi de ved ikke bedre. De har fået et flag og tilladelse til at råbe af deres små barnelungers fulde kraft. Og det er alt, hvad man lever for, nå man er fire år og på udflugt med børnehaven.

Hvor: Hvis du ikke kan tage synet af royal indoktrinering på børnehavestadiet, så skal du nok bare blive inde i dag, og i hvert fald undgå offentlig transport.

Sluk dit TV
Dit tv er ikke din ven i dag. Begge public service-stationers hovedkanaler har svoret troskab til den kongelige festligholdelse. På DR er der fuld booket fra formiddagen, og der sendes live fra alle regentens aktiviteter inklusive festmiddag. Til at styre showet gnidningsfrit har DR udvalgt Reimer Bo, der jo allerede har vist evner for ukritisk smalltalk-journalistik overfor en af kongehusets nære, narkodømte bekendte. TV2 kører nogenlunde samme program, med den undtagelse, at det her er stationens faste hofsnog, Jes Dorph, der køres i stilling i front. I alt har TV2 6 timer og 20 min. dronninge-tv i dag, mens DR må klare sig med 10 min. mindre. Med andre ord er løsningen biograf, DVD eller den store kabelpakke.

DR og TV2 sender begge fra Dronningens fødselsdag fra 11.30.-15. Derefter sender begge kanaler fra gallamiddagen fra hhv. kl. 18.50-21.00 og kl.20.00-21.20. TV2s Dronninge-website: http://nyhederne.tv2.dk/margrethe

Pas på pengene
Hvis du handler i dag, så husk Dankortet. For selv et greb i egen lomme efter småpenge kan blive det, der vælter læsset i dag. Som bekendt er der dronningeportrætter på de danske ti’ere og tyvere, og i dagens anledning bliver der udgivet nye Margrethe-mønter med den seneste kunstneriske fortolkning af motivet ’profil af kvinde med lang hals og diadem’. Den såkaldte ’Erindringsmønt’ med en værdi på 20 kroner bliver trykt 1,2 millioner eksemplarer og kommer i almindelig cirkulation.

Erindringsmønten kan ses på www.nationalbanken.dk og udstilles på Frederiksborg Slot, Hillerød, indtil august.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar