onsdag, februar 03, 2010

...Den er 100: foråret er på vej!

I går var det Kyndelmisse: Dvs. den 2. februar, og traditionelt en fejring (?) af det kolde, snefulde vejr, som fortæller os danskere at, jep, den er go' nok, det er vinter.

Dagen har mange ting kørende for sig, blandt andet er den løsningen på en gåde, der har naget mangen et kvikt og selvstændigt tænkende skolebarn gennem tiden. Mere om det senere.

For nu skal det handle om forår. Pelsdyr og forår.

I USA siger man ikke 'künnelmeesa', det lyder bare for dumt. Til gengæld kalder man dagen Groundhog Day, og det er der en årsag til.

Ifølge en 129 år gammel tradition (Kyndelmisse er ældre, æv bæv, vi har haft skidekoldt vejr i millioner af år her på vore kanter) er det den dag på året, hvor det berømte murmeldyr Puxtawny Phil træder(dvs. hentes med tvang) ud af sin hule i en kunstig træstub i den amerikanske by Puxatawny, og derefter forudsiger, hvor lang tid vinteren vil vare endnu.Hvordan den let overvægtige gnaver forudsiger det? Den fortæller ceremonimesteren - for der er naturligvis en større ceremoni og ståhej omkring det - om den har set sin egen skygge. Hvis den ser sin skygge, varer vinteren tre måneder endnu. Hvis ikke, er foråret på vej.

I går så Phil sin skygge, meldes det fra Puxatawny. Så umiddelbart skal I ikke pakke skitøjet for langt væk.

Phil er i de seneste år dog blevet angrebet for utroværdighed, fx. af amerikanske meterologer, som påpeger, at Phils præcision er kun 39%.

Desuden er der kommet flere murmeldyr med profestiske evner til rundt omkring i USA, bl.a. Shubenacadie Sam, Dunkirk Dave og Staten Island Chuck, som ved sidste års ceremoni bed ceremonimesteren, New Yorks borgmester Michael Bloomberg, i fingeren.

Desuden har jeg personligt mine tvivl om, at en gnavers forudsigelser om vejret i en lille amerikansk by også skulle gælde for Danmark.

Derfor tænker jeg: Jeg sover enormt meget i øjeblikket og kommer meget sjældent ud af min hule, jeg har lovligt meget vinterhi-sul på sidebenene og en klar tendens til pels på benene, jeg lever af en ensformig kost der indeholder spor af nødder, og i det hele taget har jeg mange træk, der kan kvalificere mig som murmeldyr.

Så lyt, oh lyt: Mumeldyret Marie fra Vesterbro har dette at sige efter at være blevet hevet ud af sit lune bo: I løbet af hele dagen i går, ude eller inde, så jeg ikke så meget som et hjørne af min egen skygge. Så venner - jeg vil vurdere, at foråret er stærkt på vej!

Her til slut om Kyndelmisses gåde: Den gamle sang går som bekendt:

"...og spidder sne på piggene/og nu kom Kjørmes Knud."

Det er evigt relevant spørgsmål når man joller 'Sneflokke' i musiktimerne i femte klasse - hvem er ham Kjørmes Knud?
Det, siger Politikens oplysning, er en metafor. For vinteren. Ligesom Kyndelmisse. Og de to ting er faktisk det samme. Kyndelmisse Knud, kunne han også have heddet. Eller hvad med Kjørmes Knud og Kyndelmisse som et par? De er skabt for hinaden, selvom jeg hellere ville sidde på bænk med Snemand Frost og Frøken Tø lige nu.

Uanset: Jeres lokale Murmeldyr forudsiger max en måneds tid endnu. Kom Marts, kom forår. Indtil da bliver jeg i min hule.

1 kommentar:

  1. Tak for forklaringen på Kjørmes Knud! Et mysterie er opklaret!

    Til gengæld melder Djenghis Khat (min lokale vejrprofet som prøver at jagte sin egen skygge men løbe fra hundens) at vejret kan rende os, så længe maden er på bordet. Visere ord skal man lede længe efter, og kattenes øgede jagtaktivitet peger på at snevejret og frosten varer maks en måned endnu.

    SvarSlet