søndag, januar 27, 2008

...i spaaaaaaaaahh....

Jeg arbejder jo på det her kvindemagasin på nettet, http://www.oestrogen.dk/. Og der skriver vi om de ting, kvinder i følge målgruppeanalyser gerne vil læse om. Sådan noget som sex, samliv og spa.

Spaaaaa.... er der andre end mig, der får pels på tænderne bare af ordet efterhånden? Det tror jeg nok, at der er.

Men vi lagde alligevel det redaktionelle år ud med et spa-tema, og det var mig selv, der valgte det.

Årsagen var i høj grad, at før vi gik på juleferie var udsigterne til januar så uoverskueligt rædsomme, og tanken om at synke ned i varme dampe for at skyde virkeligheden fra sig allerede i uge 2, var meget trøstende for sjælen.

Så der stod vi med spa. Og det blev faktisk et helt ok tema, med lidt af hvert i dullegenren.

Men midt på ugen fik jeg simpelthen brug for at dukke op efter luft.

Jeg kunne ikke leve med, at SelvNess-bølgen endnu engang skvulpede derudad, med reperæsentanter for journaliststanden (Eller spinatfugle-standen) som velplejede mikrofonholdere for aromaterapi og hot-stone massage.

Og samtidig nægtede jeg at tro, at der ikke sad nogle kvinder derude, som også syntes, at livsvisdom kanaliseret gennem creme samt udnævnelsen af spa-indehavere til orakler er ved at være lige i overkanten.

Så jeg brød ud af dampene med en af mine klassiske udladninger af galde og spydighed, og bragte det på sitet som dagens temaartikel. Det føltes knaldeme godt.

For hvad er det egentlig med det dér spa?

Lad os starte med at slå fast: Det ér dejligt – næsten alt hvad der har med spa at gøre. Fred, ro, lækre dufte, bløde cremer, renhed, afslapning, frisk glød og fornyet energi.

Men alligevel kan begrebet spa godt komme til at få en kvalmefremkaldene effekt, efterhånden som det er blevet fast inventar på alt fra provinshoteller til Nettos spotvare-showergel.

Hvad er det med det spa? Hvorfor er det over alt, og hvad er det, det betyder i vores kultur, hvor det har skubbet coach af pinden som the thing to say and do – indtil alle kaster op.?

Først og fremmest er der ordet selv: Spa. Hvordan udtales det egentlig?

Er det med kort, fladt A som i Abe? - Så går tankerne straks til byggemarkedskatalogets Mallorcamodel i turkisblå plast, med kunstig træbeklædning og garanti for koli-bakterier i boblerne efter blot få bade.

Eller skal det siges på den måde, vi alle lærte af Ole Henriksen i hans one-man-and-another-man-show på TV2 dette efterår: Spaaaaa... – med et langt, dybt, kælent ahhhh i enden?

For så er vi med ét ovre i noget vældig fornemt – en verden hvor, ord som wellness og skønhedsguru er noget, man bruger med stor alvor.

At ordet Guru – helseguru, skønhedsguru, fitnessguru – dukker op gang på gang i det her miljø, siger en del om den stemning, der ligger som en velduftende, men lige vel tung, damp over spa-fænomenet.

Guru er det indiske ord for læremester udi åndelige sager, og det er ikke nogen nyhed, at krop og personlig helse efterhånden har afløst det religiøse område som der, bevidste mennesker søger til når de søger ophøjethed og indre balance.

Min Krop er mit Tempel var 1980’ernes aerobic-og-fitness-diciples slogan, og de lavede ab-crunches og kværnede kinakål. Men åhhh… over et par årtier blev det også lidt hårdt med al den motion og al den kål.

Så uden at skifte fokus væk fra os selv, fandt vi mere komfortable løsninger, så fitness blev skiftet ud med wellness, og vi i dag kan sige: Min Spa er mit Tempel.

Her behøver du ikke at yde – du skal kun nyde. Alle handlinger udføres af andre agenter: Massører, aktive cremer eller aromadampe med dynamisk effekt på blodomløbet. Du kan bare lægge pengene and kick back and relax – og ud kommer du med et fornyet image som afbalanceret, hipt overskudsmenneske.

Det har aldrig været lettere at pleje glorien om egoet – du kan endda friske den op med den lille spray med thermisk spa-vand i tasken!

Ak ja, ak ja.... Man kan ikke gøre meget andet end at vente på, at dampen går af spa-ballonen, og hype’en lægger sig. At bodyscrub mister sin magi, og at muddermaskerne kastes.

Så vil det, der er tilbage af spa, forhåbentlig bare være det rare, det velgørende og den fornyede energi. Helt uden selvfedme, snobberi og selvindsigt på spraydåse.

Ps. Er du en af de mandlige læsere på bloggen her? I så fald: You've been punked! Du har lige læst en artikel fra et kvindesite. Det meste af det, i al fald....

Ingen kommentarer:

Send en kommentar