søndag, december 17, 2006

...i tvivl

Der er to ting, jeg synes jeg bør skrive om efter denne weekend.

Den ene er ungdomshuset og det faktum, at jeg desværre må siges at have tabt al sympati - ikke grundlæggende forståelse, men sympati - med brugernes kamp for at få lov at få et gratis hus.

Det andet er noget, som involverer julefrokost og bryster.

Jeg tror vi tager begge dele, og first things first:

Jeg har hele tiden været på ungerens side. Jeg har været - og er - helt med på, at de er blevet fanget i en gråzone af konfliktsky politikere og deres egen anarkistiske ideologis ubehjælpelige og træge stejlhed.

Og jeg mener, at det især er politikerenes mangel på vilje til at indse, at de er de voksne og at en løsning på ungdomshusets forhold til brugernes fordel ville betyde mindre ballade og ikke mindst, et vigtigt og interessant kultursted. I stedet solgte de bare skidtet. Så troede de den prut var slået. Det var i 2001. Og nu brænder ikke bare gaderne på N-bro, men også politiets ressourcer på at få udbedret skaderne fra den lette løsning. Kraftedeme flot.

Brugsretten til huset, den skulle brugerne efter sigende have. Så man tænker, er det gyldig jura, så burde salget jo kunne kaldes tilbage, med kompensation til faderhuset og næser til de ansvarlige hos Kommunen. Men det afgjorde fogedretten så, at det ikke kunne. Dixi.

Og så er der sådan set ikke så meget at gøre juridisk. Jeg tror på det danske retssystem i høj nok grad til at mene, at sagen formentlig har fået en retfærdig behandling efter gældende jura, og at den eneste anden vej frem ville være at fifle med paragrafferne, som der jo var forslag om hos en gruppe i borgerrepræsentationen, eller at lægge et politisk pres på Faderhuset for at sælge. Men begge dele er i så høj grda på kant med basale borgerrettigheder, at det hurtigt begynder at stinke af et skred i de værdier, som for alvor betyder noget. Frihed, lighed og broderskab. Demokrati. Retsstat. Alt det, som Ungerens brugere vistnok synes, der er for lidt af i dagens Danmark.

Jeg synes så stadig, at det er den største synd og skam, at det er netop Faderhuset, en fundamentalitisk religiøs bevægelse, som har købt skidtet. At de har gjort det til en principsag på vejne af Gud og hvermand (efter eget udssagn har Ruth Evensen modtaget adskillige berve fra danskere, som beder dem stå fast). Enhver ejer, som var drevet af fornuft i stedet for fanatisme, ville på nuværende tidspunkt for længst have sagt fra og solgt huset til Fonden Jagtvej 69, og så var der et par tabte ansigter rundt om i kommunen, men relativ fred og ro. Ikke bare på grund af balladen, men også fordi en fornuftig ejer ville kunne se, at det var 'varme varer', han havde købt, og at dette køb ødelagde en ungdomskultur, som betyder meget for mange.

Men nu var det lige Faderhuset. Og ser man lidt neutralt på det, er det da interessant, at Ungdomshusets brugere nu er kommet op mod en modstander, som er ligeså hårde i filten og ligeså lidt indstillet på at spille efter andre regler end deres egne, som de selv er. Ruth Evensen udtalte til Politiken for et par uger siden, at hun faktisk havde stor forståelse for de unges indædte kamp. De brændte for deres sag, og hun sympatiserede langt mere med dem, sagde hun, end med de mange lunkne kristne rundt om i landet, som ikke tror for alvor.

Det er en spændende sætning, synes jeg.

Ungdomshuset er en værdig modstander for Faderhusets korstog, med andre ord. Og det peger på, at kampen er en del af det, som driver pastor Evensen, der dermed langt fra er uskyldig i tingenes ophedede tilstand.

Jeg må dog så tilføje, at jeg ikke har meget respekt for folk, der starter krige som de lader andre kæmpe for sig. Måske er det ikke rimeligt, at samfundets ressourcer går til at rydde op efter de autonomes hærgen i går. Men lad os gå et led længere tilbage og spørge: Er det rimeligt, at Faderhuset kan sidde og bruge Københavns Politi som privat hær i en kamp, de selv har valgt?

Personligt tror jeg heller ikke, at Jesus mener, at denne kamp er den vigtigste at udkæmpe i hans navn. Men hvad ved jeg. Vend den anden kind til.

Men: Når alt dette er sagt, så er det i mine øjne ikke sådan, at nogen som helst i hele Danmark har ret til at hærge og ødelægge, fordi noget nægtes dem - retfærdigt udmålt efter gældende dansk lov, som er et af de mindst korrupte og mest demokratiske i verden, uanste hvordan man vender og drejer det. Det er ikke livet og friheden, der bliver taget fra dem. Det er et klubhus!

Jeg ved godt, at for brugerne er det et større spørgsmål, men det er det bare alligevel ikke, når man ser det i sammenligning med resten af verden. Den 16. december 2006 var der på BBC en nyhed om at mexikanske elitetropper havde trukket sig ud af en besat by i mexico, hvor venstreorienterede aktivister havde kæmpet i tre måneder i protest mod regeringen, mod tortur, frihedsbrøvelse og drab. Det er den slags, Ungdomshusets brugerne retorisk forsøger at få det til at handle om, men det gør det bare ikke.

Jeg støtter, at Ungdomshuset skal bevares. Men jeg synes nu, efter 16. december og alt det lort, de nye hellige krigere lover at sende nedover "fucking facist Danmark", at den politiske kultur, der lever i og omkring huset, er umoden, destruktiv, egoistisk, skræmmende og ikke til at respektere. Jeg er taknemmelig for, at jeg lever i det samfund, jeg gør, og ikke i et, hvor Ungdomshusets brugere og deres etik og retfærdighedskriterier sætter dagsordenen.

Og nu: Undskyld. Jeg ved, hvorfor I er kommet så langt som dette i teksten. Hvis I de stadig er her. Men jeg må lige lad eop igen efter dette rant. Så får i julebryst-historien en anden dag.

- m

4 kommentarer:

 1. Vi vil ha julebryst historien nu! Fuck Ungeren -bryster og julefrokost; se det er noget man kan forstå :)

  SvarSlet
 2. Jeg er meget imod konceptet som Klubhus. det er jo en (kultur)institution, hvilket et klubhus sjældent bliver. Det er fint at man mister sympatien, men jeg er sikker på at danmark har/ er på vej til at miste noget mere væsentlig.

  men jeg tror desværre at den 16. december er bare en forsmag på hvad der sker på nørrebro...
  Jeg overvejede en alternativ støtte til ungdomshuset, hvilket er en støtte til butikkerne og lokalområdet.

  Men tak for i fredags...

  SvarSlet
 3. Jeg holder med Marie. Men jeg er gemen nok til at glædes i mit (næsten) stille sind over at De Unge ikke er taktikere ind til benet, for så havde de foretaget en ganske anden manøvre, nemlig: systemtilfredsstillelse. Og dét er farligt! :o) Og tak for i fredags.
  JJ

  SvarSlet
 4. Jeg kommer hjem i morgen, og så skal jeg både have julebryster (ingen nævnt ingen glemt) og så skal vi ordne det ungeren problem...

  Heroppe er det ligeledes et ungdomshus, det står bare ganske tomt for de er alle taget til DK for at slås... Se det er nordisk broderånd...

  SvarSlet